„100 éves a Schroth módszer” programsorozatunk alkalmából beszélgetek Udo Roevenich, a Katharina Schroth Klinika terápiás vezetőjével.

A Katharina Schroth Klinika munkatársa, Udo Roevenich, meghatározó személyiség a szakmai életutamban. Ő az, akitől elsőként volt lehetőségem továbbképzés formájában tanulni 2002-ben a scoliosis (gerincferdülés) kezeléséről, a Schroth terápiáról.

Udo Roevenich 1991 óta meghatározó egyénisége a Katharina Schroth Klinikának is. Több évtizedes munkássága alatt rengeteg páciensnek segített, óriási tapasztalatot gyűjtött a scoliosis diagnosztikájában és terápiájában. Az utóbbi években egyre több terület felelőse lett.

Emlékszem, az első vizsgám után gyakorlatilag minden évben náluk voltam, hospitálásokon, gyakorlatokon, később tanfolyamokon, asszisztensként. Minden évben ugyanazok a kollégák fogadtak, már mindannyiukat ismertem, egy zárt de nagyon erős közösség. Egy bizalommal teli, megnyugtató környezet. Csak vonzott mint a mágnes, de sosem tudtam igazán jól megfogalmazni, mi okozza ezt. Hogyan csinálják, hogyan érik el ezt? A világ legempatikusabb, legelfogadóbb csapatába csöppentem.

Krisztina: – Hogyan kerültél kapcsolatba a klinikával, és mióta dolgozol itt?

Udo: – 1991 februárjában jelentkeztem álláshirdetésre a klinikán, azóta itt dolgozom.

Krisztina: – Mesélnél egy kicsit a munkádról?

Udo: – A klinika terápiás vezetőjeként felelős vagyok a fizioterápia, az ergoterápia, a fizikoterápia, a táplálkozási tanácsadás és a továbbképzések területén. Mivel a minőségirányítás is a feladataim közé tartozik, a munkanapom jelenleg főként adminisztratív teendőkből áll. A páciensekkel dolgozom a fizioterápiás felvétel, a kezdő csoportok útmutatása és az oktatók támogatása keretében.

Krisztina: – Ami engem megérintett, amikor először voltam veletek, az a légkör, amely körülveszi az itt lévőket. “Mi a titka? Hogyan lehetséges napról napra barátságos, megnyugtató és empatikus légkört fenntartani?

Udo: – Ez olyan munkatársakkal működik, akik teljes mértékben a mögött állnak amit csinálnak, támogatják és büszkék arra, hogy egy különleges és egyedi klinikán dolgozhatnak.

Krisztina: – Milyen egyéni kezelések állnak rendelkezésre jelenleg a klinikán a csoportos foglalkozások mellett?

Udo: – Egyéni terápiák állnak rendelkezésre fizioterápiában, ergoterápiában, masszázsban, légzésterápiában és táplálkozási tanácsadásban.

Krisztina: – Hány pácienst kezeltek a klinikán évente?

Udo: – Körülbelül 2600 beteg évente.

Krisztina: – Mely országokból látogatnak a páciensek a Schroth Klinikára?

Udo: – A páciensek többsége Németországból érkezik, de számos szomszédos európai országból, az USA -ból és a Közel-Keletről is jönnek.

Krisztina: – Szerinted mi a Schroth Klinika erőssége?

Udo: – A terápiás csapat, amelynek mindig sikerül motiválni a betegeinket.

Krisztina: – Mely területeken dolgoztál a Schroth Klinikán töltött évek alatt?

Udo: – Terápia, tanfolyamok, terápia tervezés, terápia menedzsment és minőségirányítás.

Krisztina: – Sok -sok éve dolgozol itt, és sok tapasztalatot szereztél. Szerinted mi a legfontosabb a scoliosis kezelésében?

Udo: – Tűzz ki reális célokat a pácienssel együtt, és fogadd el a konzervatív terápia korlátait.

Udo Roevenich a „Befundgerechte Physiotherapie bei Skoliose” könyv társszerzője. Szakmai pályafutásásnak legnagyobb részét a scoliosis terápiának szentelte és egyike azoknak, akikről az interjúban mesél, az olyan munkatársaknak akik örömmel köteleződtek el egy szép, csapatban segítő, az egyenes felé haladó irány, élet mellett. Hálás vagyok, hogy ismerhetem őt.

Horvát Krisztina, ISST-Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon