Amikor a gerincferdülés olyan stádiumba lép, hogy elkerülhetetlen a korzett (fűző) viselése, sokan rettegnek tőle, vajon hogyan fogják kibírni. Vagy éppen ellenkezőleg, nem is tudják milyen küzdelem vár rájuk, mind lelkileg, mind testileg. Hiszen nem kellemes egy „páncél” viselése napi 24 órában, azonban sokat tehetünk a kellemetlenségek elkerülése érdekében, akár már az első naptól kezdve, ha megértjük és betartjuk a fokozatosságot.

Magyarországon a gerincferdülés kezelésében legszélesebb körben elterjedt segédeszköz a scoliosis kezelésére Cheneau típusú korzett. A korzett 3 pontos támasztást biztosít annak érdekében, hogy a gerinc megfelelő irányba korrigálódjon. A legtöbb esetben napi 23 órás viselést igényel. Ahhoz, hogy ezt az időmennyiséget meg tudjuk érteni és a gyermek, illetve a szülő el tudja fogadni, nagyon egyszerű átgondolásra van szükség. A gerincferdülés napi 24 órában ott létezik a gyermek hátában. Akkor érhető el siker a terápiában (a rosszabbodás megállítása és javulás), ha ebből a helyzetből a lehető legtöbb órára kihozzuk a gerincet. Ezt kétféleképp érhetjük el: az egyik a torna, amikor tornázik a gyermek, korrigált helyzetekbe hozzuk a gerincét és ezekben a helyzetekben aszimmetrikusan erősítjük az aszimmetrikusan elváltozott izomzatot. Ennek a célja, hogy az izomzat hosszú távon majd meg tudja tartani a gerincet. A torna ideje viszont a 24-ből, nem sok. Egy-, vagy nagyon szorgalmas esetben maximum kettő. Összességében nagyon kevés. A másik megoldás a korzett, ami viszont biztosítja a napi 23 órás korrigált helyzetet és ezzel ő az egyik legfontosabb eszközünk a terápiában arra, hogy elérhessük a további rosszabbodás megállítását és ha a lehetőségek engedik, a javulást is. Sokat jelenthet a folyamatban, ha a szülő és a gyerek nem egy „mumusként” tekint a korzettre, hanem megértik és elfogadják, hogy ez az a segítség, ami meg tudja őket menteni egy esetleges operációtól például.

Nem ritkán fordul elő, hogy a szülő, vagy a gyermek “alkudozik” a témában. Hadd ne kelljen csak fél napra, csak éjszakára felvenni. Hadd ne kelljen tornázni és hasonló dolgok. Egyet kell szem előtt tartani. Mindenki a “saját hátának a kovácsa”, az ilyen alkudozásokkor a javulásra való saját lehetőségét alkudja le.

A korzetthez való hozzászokás a kicsiknél, a 4-10 éves korosztályban tapasztalataim szerint könnyedén működik. Sokkal egyszerűbb az elfogadása és néhány, a korzett készítésénél felajánlott és a gyermek által kiválasztott mintával sokat lehet segíteni abban, hogy a gyermek hamar magáénak érezze a korzettet.
A korzett hordásához hozzá kell szokni, ez nem kérdés, bármelyik életorban is kapja meg a ygermek. Az első 3 hét legfontosabb hozzászoktatási stratégiáját érdemes követni.

  1. hét:
    Az első hét célkitűzése, hogy elérjük az éjszakai hordást. Az első egy-két napon elég a napi 20 perces hordás, ismerkedés a fűzővel állásban; majd fekvésben. Ágyban fekve is meg kell keresni egy kényelmes pozíciót, illetve forogni hasra, hátra, ahogyan éjszaka is mozogna e gyermek az ágyban. A kellemesebb alvás érdekében érdemes kifárasztani az első napokban a gyermeket, hogy ne ébredjünk fel könnyedén minden kényelmetlen pozícióra. Kisebb gyermek esetén különösen fontos a kifárasztás, illetve, hogy az első éjszakai hordás ne iskolai napra essen, hanem inkább hétvégére, hiszen valószínűleg többször fel fog ébredni éjszaka. Ha többször felébred éjszaka, biztatni kell őket, próbálják meg magukon tartani, hátha újra elalszanak.
  2. hét:
    Ha már biztosan megy az alvás a korzettben, a következő cél elérése a napközbeni otthoni hordás, és napról napra egyre tovább hordani. Iskolás gyermeknél érdemes ezt a hazaérkezés utáni időszakra időzíteni. A második hét végére, már az ülést is meg kell próbálni korzettben, és az otthoni tartózkodáskor végig lehet hordani. Ki kell próbálni, hogyan megy az öltözködés, cipőkötés, tárgyak felvétele a földről; kisebbekkel akár ügyességi játékokat is játszhatunk, hogy eltereljük figyelmüket az új helyzet okozta kellemetlenségekről.
  3. hét:
    A cél a 23 órás viselés elérése. A harmadik hét első felében iskola után, egész délutáni viselés és éjszakai viselés elérése a fontos. El kell érni, hogy az általános mozgás ne okozzon nagy kényelmetlenséget. Ha ezt elértük, vigye el magával a gyermek az iskolába is. Érdemes megbeszélni az osztályfőnökkel, osztálytársakkal, barátokkal, mit jelent a fűző viselése, milyen nehézségeket jelent ez az iskolában. Az első iskolai napokon, csak 2-3 órára vegye fel a gyermek és akár tartson többször szünetet.

3-5. hét:
Cél a teljes napi viselést elérni, szünetek nélkül. Meg kell figyelni, hogy van-e valahol a nyomódási felületeknél bőrpír, ha igen, milyen mértékű. Ha a korzett ülésnél erősen nyom hónaljnál, karzsibbadás is előfordulhat. Ha nagyon sokszor zsibbad a kar, bármilyen pozíciót is vesz fel a gyermek, akkor valószínűsíthető, hogy túl magas a korzett és le kell belőle faragni. Ennyi idő eltelte után kiütköznek az esetleges problémás területek, édemes újra konzultálni a korzett készítő szakemberrel. Ilyenkor meg lehet beszélni, hogy mi az, ami nem megy, mi az, ami kellemetlenséget okoz még mindig a korzett viselése óta. A szakember sok helyen tud igazítani a korzetten, ami megkönnyíti a viselését.

Jó tudni:
Érdemes otthon havonta egyszer megmérni a csípő- és mellkörfogatot, a magasságot és a súlyt. Akár fotót is lehet készíteni. Ha a testsúly 3-5 kilogrammot változik, vagy 2,5 centiméterrel magasabb lesz a gyermek, új korzettre lehet szükség. Általánosságban egy korzett 8-11 hónapig megfelelő méretű marad egy növekedésben lévő gyermek esetében.

Összefoglalva, kezeljük nyitottan a korzett kérdését. Ha probléma van, érdemes időben jelezni a szakembereknek, a korzett készítőjének, orvosnak, gyógytornásznak, így megelőzhető a gyermek negálása.
Kérdések esetén további információkkal segítséggel állunk rendelkezésre rendelőnkben.
E-mail: info@scolinea.hu

Horvát Krisztina

Scoliosis specialista, ISST-Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon