Szemezgettünk a számunkra olyan sok esetben érthetetlennek tűnő csodaötletekből és csodatanácsokból, amik az internetet böngészve szembe jöhetnek veled. Azt mondjuk, NEM, de azt is megmondjuk, MIÉRT NEM!

  • nem nagy gond, majd kinövi

NEM, MERT a scoliosis egy aszimmetriákat okozó elváltozás, ami egészen kis mértéknél már átfordul egy öntrontó folyamatba.

  • az egyoldalú sport scoliosist okoz

NEM, MERT a scoliosis az esetek kb. 90%-ában a genetkai betegség.

  • az úszással majd megjavul a görbület

NEM, MERT a scoliosis aszimmetrikus eltérés, a teljes gerincen belül jobbra-balra kanyarognak a görbületek, mindenhol más jellegű elváltozást okozva. Egy szimmetrikus sport nem tudja kijavítani a görbületeket.

  • a csontkovács majd helyrerakja

NEM, MERT a scoliosis esetében a csontok alakja is megváltozik, emiatt megváltozik a csigolyákat összekötő izület helyzetei is (ez a”helyretétel” helyszíne lenne). Emellett a környező izmok szerkezetileg és működésileg is aszimmetrikusak, ami miatt a csontokat folyamatosan a gerincferdüléses deformációba húzzák vissza.

  • a masszőr majd kimaszírozza

NEM, MERT a feszes izmokat átmaszírozva ugyan elérhető egy pillanatnyilag lazulatabb állapotot, de amint a gerinc újra függőlegesbe kerül, a csontok és az izmos aszimmetriája újra belehúzza a pácienst a görbült helyzetbe. “Kimaszírozni” nem lehet, de kiegészítő terápiaként a feszes izmok lazítására alkalmazható.

  • ez még most nem nagy, nem kell aggódni!

NEM, MERT ebben az állapotban tudnánk a legtöbbet, a legkönnyedebben segíteni. Kezd el!

  • a korzett elgyengíti az izmokat

NEM, MERT a scoliosisra alkalmazott korzett aktivitásra ösztönzi az izmokat és ez az aktivitás abban a korrigált gerincpozícióban történik, amit a korzett okozott, így teljesen helyes irányba fejlődhet a gerinc, a mellkas, az izmok.

Kérjük, a fenti tévhitek mellékhatásairól kérdezd kezelőorvosod, gyógytornászod. Sok esetben visszafordíthatatlan károsodás a vége, ami már csak operációval korrigálható. Informálódj hiteles forrásból.

Horvát Krisztina

gyógytornász, Schroth instruktor

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon