A növekedési időszak egy gyermeknél számos olyan buktatót rejt, amire ha nem vagyunk felkészülve, nem vagyunk elég informáltak, később már nincs lehetőség arra, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzuk. Ilyen előre nem várt dolog lehet a növekedéssel összefüggésben lévő ortopédiai elváltozások, mint például a gerincferdülés.

A korai felismerés kulcsfontosságú a gerincferdülés témakörében. Minél előbb felismerésre kerül, annál kevésbé megterhelőek a terápiás beavatkozások és annál nagyobb a javulás lehetősége.

Vajon van az Ön gyermekének gerincferdülése?

A gerincferdülés diagnosztikájának első lépése a megfigyelés, amit otthonában, Ön is könnyedén elvégezhet. A vizsgálatot a levetkőzve, állásban, hátulnézetből végezzük.

Az úgynevezett előrehajlásos teszt (Adam’s teszt) segítségével gyorsan megállapítható, hogy gyermekénél elkezdődött-e a gerincferdülés folyamata. A gyermek szabad felsőtesttel, összeérintett tenyerekkel, lógatott karral, nyújtott lábak mellett hajoljon előre. A törzs két oldalának megtekintése közben, amennyiben az egyik oldal jelentősen laposabb, illetve gömbölyűbb a különböző szakaszokon, gerincferdülés állhat fenn. Ekkor ortopéd orvosi vizsgálatra lesz szükség és amennyiben a gyanú beigazolódik, célszerű a terápiát a lehető legkorábban, de mindenképp a pubertás kor előtt elkezdeni.

Amit megfigyelünk:

  • a medence középhelyzetben áll-e, vagy egyik oldal felé eltolódva látszik,
  • két oldalon a kar és a törzs távolsága szimmetrikus-e,
  • a derék egyik oldalán látunk-e bemélyedést, “redőt”,
  • a bordák magasságában látunk-e az egyik oldalon púpot (bordapúp),
  • a két lapocka egyforma magasságban és a gerinctől egyforma távolságra áll-e,
  • a két váll egy szintben helyezkedik-e el,
  • a gerinc vonala egyenes-e (tapintással is követhető).

Ellenőrizze gyermekét gyakran, különös tekintettel a nagyobb növekedések időszakaira (ekkor havonta), leginkább a 10-14 éves kor ideje alatt.

Amennyiben az említett elváltozások egyikét, vagy akár többet is észlel, érdemes ortopéd orvoshoz fordulnia további vizsgálatok céljából, illetve ezután scoliosis specialista gyógytornász mielőbbi segítségét kérni a rosszabbodás megakadályozására.

Tanácsadással és további információkkal a Scolinea Scoliosis Centrum áll rendelkezésére.

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon