Aki gerincpanaszokkal küzd, tudja, hogy milyen fájdalmas és nehéz lehet a mindennapi rutinfeladatok elvégzése is. Minden lépésre oda kell figyelni, hogyan ül, áll, hajol, vagy emel az ember. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan kerüljük el a fájdalmat és őrizzük meg gerincünk egészségét.
Már a reggeli felkeléskor kialakuló hirtelen fájdalmat is elkerülhetjük, ha az ágyból való kiugrás helyett kicsit átmozgatjuk testünket, nyújtózunk néhányat és oldalra fordulva lassan toljuk fel magunkat az ágy szélére. Ott ülve még kicsit mozgassuk, nyújtsuk meg a törzsünket, majd végül egyenes háttal – akár a két térdünkre támaszkodva – lassan álljunk fel. Így máris könnyebben indul a nap. 
Nagyon gyakoriak a mindennapi tevékenységek során az előrehajlások, például a fürdőszobában a reggeli mosakodásnál, vagy az emelések. Fontos, hogy ezeket is egyenes háttal, derékkal tegyük. Emelésnél inkább a guggolásból történő felemelkedést alkalmazzuk, így biztos elkerüljük a púpos hát és görnyedt tartásból adódó fájdalmakat. 
Hosszas ülésnél próbáljunk meg olyan széket választani, melynek állítható a magassága és a támlája. Így szemmagasságba kerülhetünk a monitorral számítógépes munkánál és figyelhetünk arra is, hogy egyenes háttal üljünk. Ajánlott az ékpárna használata a medence megtámasztására, vagy akár ülőhenger, amely a derék mögé helyezve jó helyzetbe állítja a medence és ágyéki szakasz helyzetét. Óriáslabdára (fizioball-ra) is ülhetünk, melyen a gerinc folyamatos ingert kap az újra és újra változtatásra. 
A fej és vállak tartással kapcsolatban érdemes odafigyelnünk a túlságosan előrehelyezett tartás kerülésére, ugyanis ez nyaki és háti panaszok fokozódását válthatja ki. A gerinc folytatásában tartsuk a fejet a törzs fölött, a vállakat pedig időnként húzzuk hátra, vagy próbáljuk meg középen tartani. Időnként természetesen az ülést is meg kell szakítani, ilyenkor álljunk fel, mozgassuk át magunkat, végezzünk egy 10-15 perces tornát, és így frissebben folytathatjuk a munkát. 
Ha álló munkát végzünk, akkor is tanácsos gyakrabban helyzetet változtatnunk, vagy feltenni az egyik lábunkat egy kis sámlira, így nem terhelődik annyira az ágyéki szakasz.
Gerincünkért, tartásunkért izmaink a felelősek, ezért ezek karbantartására ajánlatos, ha heti 2-3-szor eljárunk sportolni. Ne kezdjünk megerőltető sporttal, inkább mindent átmozgatóval, mint a biciklizés, túrázás, úszás vagy egy-egy nagyobb séta, később pedig már lehet nehezebbel folytatni. Jó, ha olyan a tevékenység, ami erősít és nyújt is egyben, hogy az izmok közti egyensúlyt fenntartsa. 
Mindeközben érdemes a lelki egyensúlyra is törekednünk, hisz az egész eddigi törekvésnek csak így van értelme. Ne engedjük, hogy a munkánk túl nagy stresszel járjon, vagy kerítsünk alkalmat annak kiadására. A családi harmóniát igyekezzünk fenntartani, csináljunk közös programokat, hogy mindenki elszakadjon a hétköznapoktól. 
Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, kisebb lesz az esélye a gerincproblémák kialakulásának, jobb tartásunk lesz, és közben a lelkünk egészségéért is sokat tettünk. 

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon