Hogyan üljünk, ha gerincferdülésünk van?

Az aszimmetrikus gerinc ív miatt több figyelmet kell fordítanunk a testtartás beállítására, fontos, hogy ne a gerincferdülésben legyünk egész nap. A testhelyzet megválasztásánál törekednünk kell arra, hogy a görbület mértékét ne növeljük, hanem ellenkezőleg, az ív nagyságát csökkentsük, ezáltal a külső testképen látványosan tudjunk javítani.

A gerincferdülés miatt lehet elsőre nehéz megtalálni a jó testhelyzetet. A helyes beállítás szemmel látható, azonnali változást eredményez az aszimmetrikus testtartásban.

Amikor ülünk többször nyújtózkodjunk felfelé, mindig ügyeljünk arra, hogy ne növeljük a görbület mértékét, az idő előrehaladtával ne engedjük bele magunkat a ferdületbe. Erre minden olyan alkalommal figyeljünk oda, mikor hosszabb ideig vagyunk ülő helyzetben, például ülő munkánál irodában vagy otthon, tv- nézésnél, moziban, étteremben, színházban, tömegközlekedési eszközön.

A közösségi közlekedésben ha állva utazunk, a nyújtózó helyzet segítésére a kapaszkodókat használhatjuk, megfelelő kartartás beállításával kisebb korrekciókat, akár izomfeszítéseket is meg tudunk tartani, kihasználva ezzel az így eltöltött időt.

Sorban állásnál szintén be tudjuk állítani a helyesebb pozíciót, annak érdekében, hogy a várakozással töltött hosszú idő alatt is javítsunk a tartásunkon.

Légzésnél érdemes figyelni arra, hogy ne a bordapúp felé vegyük a belélegzett levegőt, hanem a bordavölgy felé a görbülettel ellen oldalra próbáljuk meg irányítani, ezzel is javítva a gerinc helyzetét. A megtanult korrigált testhelyzetet érdemes hosszabb ideig megtartani annak érdekében, hogy a korrekciós tartási érzet rögzüljön.

Amennyire a görbület korrigálható, csökkenthető, érdemes nemcsak a tornagyakorlatok alatt figyelni a beállításra, hanem a mindennapokban is. Ebben segítségünkre lehet a gyógytornász, aki az elsőre bonyolultnak tűnő korrekcióban, valamint annak begyakorlásában ad támogatást, hogy később magabiztosabban lehessen alkalmazni a testtudatos beállításokat a hétköznapokban.

Némethné Szabó Edina, Schroth terapeuta, gyógytornász

Foglalj online időpontot!

Íratkozz fel hírlevelünkre

Kövessen a Facebookon