A masszázs az egyik legősibb kezelési módok közé sorolható terápia, már őseink is használták fájdalmaik csillapítására, különböző nyomkodó és simogató mozdulatokkal.

A megfelelően végzett masszázs jó hatással van a fizikai és a szellemi állapotunkra egyaránt. Alkalmazhatjuk – legtöbbször mozgásszervi – betegségek kezelésében, különböző terápiákkal kombinálva, vagy ezek kiegészítésére. Emellett jó hatásfokkal alkalmazzák sporttevékenység előkészítésére, fokozására is.

Természetesen nem szükséges ok vagy panasz, hogy ellátogassunk egy masszázs kezelésre. Lazítás, felfrissülés vagy stresszoldás céljából ugyanolyan hasznos lehet, ráadásul segítheti az esetleges problémák, betegségek elkerülését is. 

A testünk az állandó stressz, ülőmunka, megerőltetés, vagy rossz testtartás hatására egyre inkább fáradttá, nehezebbé, fájdalmasabbá válik. A masszázs segítségével ezeknek a fáradt izmoknak nyújthatunk egy kis megkönnyebbülést. Ezt az időt végre pihenéssel tölthetjük, kizárhatjuk közben a rohanó világot, a problémáinkat.

Nagyon fontos még a masszázs stresszoldó, nyugtató hatása, hiszen a stressz számtalan betegség kialakulásához vezethet, emellett viselkedésünkre, kapcsolatainkra is hatással van. Befolyással lehet az alvásunkra is, mely kimerültséghez, fáradékonysághoz, teljesítőképességünk romlásához vezet.

Masszázs közben vérnyomásunk csökken, légzésünk szabályossá válik, így akár már a kezelés alatt is alkalmunk nyílhat akár egy igazán pihentető alvásra, ezáltal testileg és szellemileg is kipihentebbek lehetünk egy jó masszázs után.

Ha masszázs kezelést veszel igénybe, nyugodtan merd elmondani, akár masszázs közben is, hogy milyen erősség az, ami számodra megfelelő, milyen terület az, ahol leginkább jólesik a masszázs, amire több időt fordítsatok. A masszázs időtartamától is függ, hogy mi az, ami belefér egy-egy kezelésbe. Ha csak az időtartamot nézzük, egy 30, 45 perces masszázs idejébe leginkább részterületek férnek bele (pl.: hátmasszázs, nyak-váll masszázs), míg egy teljes test masszázshoz 60 vagy 90 percet érdemes választanod.

És hogy mennyire kell, hogy ez rendszeres legyen? Természetesen ez is függ az állapottól, de már azzal is sokat segítünk, ha bizonyos időközönként (hetente, kéthetente vagy havonta), de rendszeresen beépítjük az életünkbe.

Habár sokszor úgy érezzük, hogy mindennél jobban vágyunk egy pihentető, lazító vagy fájdalomcsillapító masszázsra, tisztában kell lennünk néhány dologgal azzal kapcsolatban, hogy mikor ajánlott és mikor nem ajánlott masszázsra menni. Kifejezetten ajánlott a masszázs mozgásszervi eredetű fájdalom, izomgörcs, fokozott izomtónus, gyakori fejfájás, stressz vagy egyoldalú ülőmunka esetén. Azonban nem ajánlott masszázsra menni többek között láz, heveny ízületi és egyéb gyulladásos-, vagy fertőző betegség esetén, valamint friss traumatikus sérülések (csonttörés, égés) esetén sem. Érdemes ezekről az indikációkról és kontraindikációkról még az első masszázs előtt tájékozódni, így nem érhet kellemetlen meglepetés, ha a masszőr esetleg erre hivatkozva nem javasolja számunkra a kezelést. Illetve fontos, hogy tájékoztassuk a masszőrt minden fennálló problémánkról a kezelés előtt. 

Szabó-Molnár Bettina

gyógymasszőr

Attachment