tovább

Home office mozgásprogram

Azt most már tudjuk, hogy milyen káros hatásai lehetnek a hosszan tartó ülőmunkának és ha ügyesek voltunk, akkor elkezdtünk már egy-egy tippet beépíteni a mindennapjainkba. A következő cikkben egy nagyon egyszerű, könnyen elvégezhető gyakorlatsort hoztam, amit home office-ban kötelező elvégezni – persze nem csak otthon dolgozóknak. Ebben a gyakorlatsorban nyugodtan maradhatunk az asztalunknál ülve, esetleg egy kicsit hátrébb tolhatjuk a székünket, hogy ne legyen semmi sem útban. A következő gyakorlatok arra lettek kitalálva, hogy megszakítsuk azt a statikus testhelyzetet, amiben egész nap ülünk, és átmozgassuk a bemerevedett ízületeket, lenyújtsuk a megrövidült izmokat, beindítsuk kicsit a keringésünket.

tovább
tovább

Ergonómiai tanácsok gerincpanaszok és ülő munka mellett

Mit jelent és miért fontos az ergonómia betartása? Mi is az az ergonómia? Biomechanikailag a helyes munkaeszközök és munkakörnyezet megteremtése, helyes munkavégzés megtanulása. Magába foglalja a helyes testtartás, helyes ülés és állás, helyes emelés, helyes teher cipelés, valamint ezek megfelelő alkalmazását a mindennapjainkban. A helyes testtartás Az ergonomikus tartás alapja a medence-központ egységének beállítása. A derék ívének (lumbális lordózis) kialakítása mellett a medencét előre-hatra billentő erők egyensúlyának optimalizálásával a porckorong terhelése megfelelővé tehető.

tovább
tovább

A gerinc eredetű fájdalmakról közérthetően

Nézzük át röviden hogyan is épül fel gerincünk, milyen funkciókat lát el, illetve milyenek is azok a „fiziológiás göbületek”? Gerincünk 33-35 csigolyából álló rendszer, mely törzsünk vázát alkotja, lehetővé teszi a mozgást és védi a gerincvelőt. Szemből nézve a törzs középvonalában egyenesen húzódik, míg oldalról nézve kettős S alakot alkot, lehetővé téve a dinamikus stabilitást. A kettős S alakot görbületeknek megfelelően különböző szakasz

tovább
tovább

Az ülő munka hatásai az egészségünkre, illetve tűzoltó tippek, amivel segíthetünk

Sokan abban reménykedve dolgozunk, hogy az irodában töltött napjaink professzionálisan kihívást jelentenek majd számunkra, de az igazi kihívást az egész napos ülés, és az ezzel járó fájdalmak, a mozgásszegény életmód jelenti. Márpedig, ha végignézünk az evolúción és a mozgásfejlődésen, az ember nem arra lett kitalálva, hogy egész nap üljön. Gondoljuk csak végig: reggel leülünk a gép elé, délutánig fel sem kelünk onnan, maximum egy ebédszünet, vagy kis

tovább
tovább

Miért kattog az állkapcsom?

Az egyik leggyakoribb probléma az állkapocsízület kezelésekor a száj nyitásakor és zárásakor fellépő erőteljes kattanó hang. Ennek több lehetséges oka lehet: Az állkapocsízület egy páros ízület, melynek hatalmas szerepe van a mindennapi funkciók ellátásában. Az ízületen belül két csont illeszkedik egymáshoz: a vápa, amely egy ízületi gödör, és ebbe helyezkedik bele egy kis fejecske, az ízület másik csontos eleme. Az ízfelszínek között található egy r

tovább
tovább

Rheumatoid arthritis – az izületek gyulladásos elváltozásairól

A rheumatoid arthritis oka nem teljesen ismert, krónikus betegség mely szimmetrikusan (mindkét végtagon jelentkező) több ízület gyulladásos elváltozásával jár (polyarthritis). Ritkán kezdődhet hirtelen, lázzal, illetve néhány ízületet érintve (aszimmetrikus gyulladással mono- vagy oligoarthritis formában is). Lefolyása nagyon változatos, egyeseknél enyhén jelentkezik, másoknál gyorsabban zajlik, rosszabbodás (progresszió) jellemzi. A betegség típusosan a kéz és láb kis ízületein kezdődik, majd más ízületeket is megtámad, mint például váll, könyök, csípő, térd. Az ízületek mellett egyéb szerveket is érinthet.

tovább
tovább

Tudással a fájdalom ellen

Többet teszünk gyógyulásunk érdekében, ha megismerjük a fájdalmunk okát és működését, mintha folyamatosan csak arra koncentrálunk mi az, amivel enyhíthetnénk. Az előzőekben már szó esett az akut és a krónikus fájdalom jellemzőiről. Sérülésre vagy egyéb más ártalmas hatásra, idegrendszerünk és agyunk reagál, hogy megóvja a szöveteket a további károsodástól. Ez a válaszreakció teszi lehetővé, hogy a gyógyulás ideje alatt, a sérült részek számára adottak legyenek a körülmények a felépülő folyamatokhoz, és megfelelő szöveti regenerálódás jöjjön létre. Ha a fájdalom a szöveti gyógyulást követően továbbra is fennáll, az nem feltétlen jelent újabb ártalmas veszélyt.

tovább
tovább

Hogyan folytassuk a terápiát online?

Speciális élethelyzetbe kerültek mind a páciensek, mind a gyógytornászok. A már évek-, vagy akár csak hetek-, hónapok óta rendszeresen járó páciensek előtt bezáródtak a rendelők ajtajai. Miért fontos most nem hátradőlni és abbahagyni? Életkortól függetlenül, mindenki sokkal mozgásszegényebb helyzetbe kényszerült a négy fal között. Sokat ülünk, görnyedünk a laptop, TV előtt. Ez nem tesz jót sem a gerincünknek (akár egyenes, akár görbült), sem az izmainknak, ízületeinknek, idegrendszerünknek, belső szerveinknek. Ideje felkelteni az izmokat és folytatni, vagy akár elkezdeni az edzésüket.

tovább
tovább

Amit a fájdalomról tudni érdemes

Minden emberi élet velejárója a fájdalom megtapasztalása. Kevés olyan dolog van az életben, ami ennyire univerzális jelenség. A tudományban már ismert tény, hogy a fájdalomérzetért minden esetben az agy felelős. Legyen szó éles, tompa, erős, nyilalló vagy enyhe jellegétől és függetlenül; fennállásának idejétől. A pár héttől 1-2 hónapig tartó szöveti károsodással járó esetekben, például egy boka vagy hátsérülés után akut fájdalomól beszélhetünk.

tovább
tovább

Hogyan tudnál vállfájdalom nélkül élni?

Milyen problémákat okoz a vállfájdalom? A vállfájdalom leggyakoribb oka a vállat körülvevő ínak, a rotátor köpeny izomrendszerének (ROK) és a biceps ínának degenerációja, gyulladása. Idővel az érintett ínak vongálódnak, felrostozódnak, becsípődhetnek, kialakulhat meszesedés, nyáktömlő gyulladás (bursitis). A lágyrészkárosodás végeredményeként erős vállfájdalom, jelentősen beszűkült felső végtag mozgások alakulhatnak ki. A befagyott váll (adhezív capsulitis) az ízületi tok zsugorodásával járó állapot, sokszor az ötödik évtized környékén jelentkezik, valamilyen vállprobléma következményeként. A gyakran erős, elviselhetetlen tünetek sok esetben befolyásolják az alvást is. A folyamat előrehaladtával egyre nagyobb mértékben nő a mozgásbeszűkülés, mely meglehetősen nehézzé teszi a kar emelésivel járó hétköznapi mozgásokat.

tovább